Een rijke geschiedenis

  Grote branden hadden steden en gemeentes ertoe verplicht een brandreglement in te stellen. Wat aanvankelijk niet zo georganiseerd verliep, kreeg uiteindelijk toch een zekere structuur.  In Lauwe werd in het werkjaar 1885-1886 een vrijwillig brandweerkorps opgericht. De bevelen op interventie werden doorgeseind met trompetsignalen.

  Een paar voorbeelden…  Met de komst van de radiocommunicatie raakte het gebruik van trompetsignalen in onmin.  Toch bleven de brandweerkorpsen hun klaroenen en vaak ook trommels behouden.  Ze werden gebruikt voor het opluisteren van plechtigheden voor het begeleiden van het korps.  De sonnerieën die daartoe worden gebruikt, kennen hun oorsprong in de militaire geschiedenis. U kent wellicht wel 'appel' en het 'Te Velde'.  Maar er zijn heel wat meer.

  In onderstaande voorbeelden worden de sonnerieën geblazen door de muziekkapellen van Defensie.

  Appel/rappel Geef acht Aan de korpscommandant
  Aan het vaandel Open de ban Sluit de ban (+ Brabançonne)
  Te Velde Laatste groet

  Toen de vereniging pas opgericht was, maakten we onderstaand filmpje. De muziek is zeker niet allemaal van ons.   Ook de truffels verkopen we intussen niet meer.  Maar het heeft wel een fijn beeld van hoe we tot onze vereniging zijn gekomen.


  © Verenigde Brandweer Muzikanten West-Vlaanderen. Alle rechten voorbehouden.

  Free Joomla templates by L.THEME